Neurokinesitherapie

Terug naar alle disciplines

Neurologische revalidatie:

Een kinesist die werkt met neurologische patiënten is gespecialiseerd in de revalidatie van mensen met aandoeningen aan het zenuwstelsel, dit kan gaan over een verworven of aangeboren aandoening. Deze aandoeningen kunnen het gevolg zijn van bijvoorbeeld een beroerte (CVA), multiple sclerose (MS), de ziekte van Parkinson, een hersenletsel, een ruggenmergletsel of een neuromusculaire aandoening zoals ALS.

De therapie heeft als doel om de levenskwaliteit van de patiënt te verbeteren door het behouden, herstellen of verbeteren van motorische functies. Bij neurologische aandoeningen kunnen patiënten te maken krijgen met verlamming, spasticiteit, coördinatiestoornissen, evenwichtsproblemen, verminderde spierkracht, tremor…. Tijdens de therapie wordt op de specifieke moeilijkheden van de patiënt gewerkt. Zo kan er tijdens oefentherapie gerichte oefeningen gedaan worden om spierkracht, coördinatie, mobiliteit en evenwicht te verbeteren. Verder kan er ook ingezet worden op valpreventie om zo het risico op vallen te verkleinen of gangrevalidatie om het wandelen te verbeteren. Ook functionele training komt er aan te pas om zo dagelijkse handelingen (zoals opstaan, wandelen, zich aankleden) opnieuw of beter uit te voeren.

Neurologische revalidatie is een intensief en langdurig proces dat aangepast wordt aan de individuele noden van de patiënt. Het doel is niet het volledige herstel, maar wel het maximaliseren van de functionele mogelijkheden en het verbeteren van de zelfstandigheid van de patiënt.